Laatste stand van zaken
Op 24 december 2020 is overeenstemming over een handelsakkoord tussen de EU en het VK bereikt. In afwachting van de formele goedkeuring door het Europees parlement is een voorlopige regeling van kracht die geldig is vanaf 1 januari 2021. Hierdoor is er meer duidelijkheid over de voorwaarden voor handel tussen de EU en het VK.
Checklist voor succesvol blijven verzenden naar het VK
Download onderstaande Brexit pack voor maximale voorbereiding en doe de checklist zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Brexit voor Consumenten
Nu het Verenigd Koninkrijk per 1 januari 2021 geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie betekent dit dat bij invoer van goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk een douaneaangifte voor uw zending ingediend moet worden. Door middel van deze aangifte worden ook eventuele invoerrechten en BTW bij invoer berekend. Dit kan voor u leiden tot extra kosten. Houd er rekening mee dat de totale kosten voor het importeren van goederen uit het Verenigd Koninkrijk dus na 1 januari 2021 beduidend hoger kunnen uitvallen.
De invoerrechten en BTW dient u voor aflevering aan DHL te betalen. Indien uw mobiele telefoonnummer door de verzender is vermeld in de zendingsdata zult u via SMS een betalingsverzoek ontvangen van DHL Express. Een vlotte betaling zal zorgdragen voor een snelle levering van uw goederen. (NB. Een betaalverzoek van DHL Express voor BTW/invoerrechten bevat altijd het airwaybill/AWB-nummer van uw zending. Ontvangt u een SMS zonder een (juist) airwaybill/AWB-nummer? Klik nergens op en meld het ons via Phising en fraude melden.)
Lees meer over versturen en ontvangen van en naar landen waarvoor douaneaangifte ingediend moet worden.
Wat gaat er voor mij veranderen?
Vanaf 1 januari 2021 zijn douaneaangiften vereist voor zendingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië (en vice versa). Hoewel de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK verwijst naar ‘nultarieven’ (nul douanerechten), vervangt dit niet de noodzaak om een douaneaangifte te genereren en is er dus een commerciële of pro-formafactuur vereist.
De handelsovereenkomst is alleen van toepassing op douanerechten, wat betekent dat in de meeste gevallen geen douanerechten zullen worden toegepast op goederen die voldoen aan alle vereiste "oorsprongsregels".
Er wordt echter wel BTW geheven. Douaneaangiften zijn daarom vereist om goederen de grens te laten passeren. Voor bepaalde goederen kunnen beperkingen gelden en mogelijk dat er vergunningen nodig zijn om de goederen te mogen invoeren.
Hoe kan ik gebruik maken van het ‘nultarief’ voor douanerechten?
Om te kunnen profiteren van het 'nultarief' (nul douanerechten) van de handelsovereenkomst tussen de EU en het VK, is het essentieel dat het land van oorsprong aangetoond is op de commerciële of pro-formafactuur voor zending naar zowel zakelijke als particuliere ontvangers. Dit kan met behulp van de onderstaande verklaring voor goederen uit het VK of de EU die voldoen aan de relevante oorsprongsregels. Het is belangrijk om deze documenten voordat de goederen worden aangeboden voor inklaring te verstrekken.
The exporter of the products covered by this document (Exporter Reference No.*) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ... preferential origin.
(Place and date**):
(Name of the exporter):
Het land van oorsprong van de goederen moet nauwkeurig worden bepaald en ingevuld.
*: Het exportreferentienummer is vereist voor alle zendingen van het VK naar de EU (deze referentie is het GB EORI-nummer). Voor zendingen van de EU naar het VK is het exporteurreferentienummer (deze referentie is uw REX-nummer) alleen vereist als de waarde van de zending hoger is dan 6.000 EUR / £ 5.700.
**: kan worden weggelaten als de informatie op het document zelf staat.
Meer informatie is te vinden op het Brexit-loket van de Rijksoverheid.
E-commerce voor webshops
Naast de veranderingen in douaneformaliteiten wijzigt per 1 januari de Britse BTW-regelgeving. Deze wijziging maakt geen deel uit van de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK en is van toepassing op zendingen die vanuit elk land ter wereld in het VK worden geïmporteerd.
Dit betekent dat voor de meeste zendingen met een waarde van meer dan £135 BTW wordt geheven bij invoer uit elk land, inclusief de EU. Voor zendingen met een waarde van £0- £135 die door bedrijven aan consumenten in het VK worden verkocht, moet de BTW op het verkooppunt worden geïnd en daarmee is dit de verantwoordelijkheid van de verkoper. De door de koper betaalde BTW dient op de factuur te worden vermeld.
Wanneer u verstuurt naar klanten in het VK, zijn deze zendingen douaneplichtig. Dit geldt uiteraard ook wanneer uw klanten de zendingen retour sturen. Met de Easy Returns service zorgt DHL Express dat de terugkerende goederen zonder betaling van douanerechten in de EU worden heringevoerd. Snel en makkelijk!
U kunt overwegen gebruik te maken van onze billing service 'Duties Taxes Paid' (DTP). U betaalt dan als verzender de invoerrechten (waar van toepassing) en de BTW. Met een all-in verkoopprijs voorkomt u verrassingen voor uw webshop-klant. Zo verloopt de aflevering van uw product net zo soepel als de online aankoop.
De voordelen van verzenden met DHL Express
- DHL Express verzorgt al uw douaneaangiften voor zendingen van en naar het VK
- Ook in de VK is DHL Express marktleider met jarenlange ervaring, locale expertise en een uitgebreid netwerk.
- DHL Paperless Trade – maak online uw zendingsfactuur aan en stuur deze elektronisch naar DHL Express voor snellere douane in-en uitklaring.
Met DHL Paperless Trade kunt u binnen de elektronische verzendapplicatie uw commerciële of pro forma invoice online versturen. Hierdoor hoeft u niet langer uw commerciële of pro forma invoice te printen en fysiek bij de zending toe te voegen. Met deze gratis service van DHL Express bespaart u tijd met het opmaken van uw zending en geeft u een positieve bijdrage aan het milieu door papier te besparen. Bovendien ontvangt u direct een bevestiging als de invoices succesvol door DHL Express ontvangen zijn.
Vergroot uw UK kennis bij DHL Express
Brexit FAQ
1. BREXIT Basics
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor de douane vanaf 1 januari 2021?
De handels- en samenwerkingsovereenkomst ‘Trade and Cooperation Agreement ‘ (TCA) tussen de EU en het VK werd bereikt op 24 december 2020 en zal voorlopig van toepassing zijn vanaf 1 januari 2021, hoogstwaarschijnlijk tot eind februari 2021 (zodat de formele wetgevingsstappen kunnen worden afgerond). Na voltooiing treedt de overeenkomst volledig in werking.
Vanaf 1 januari 2021 maakt het VK geen deel meer uit van de EU-douane-unie en de interne markt. Daarom zijn alle douanecontroles en formaliteiten vereist voor goederen die tussen het VK en EU worden vervoerd. Simpel gezegd, douaneaangiften zijn ondanks de TCA nog steeds vereist.
De TCA geeft enige zekerheid over veel van de nieuwe handelsregels. Er zal tarief- en quotavrije toegang zijn voor producten die onder de TCA worden verhandeld tussen de EU en het VK als de goederen afkomstig zijn uit de EU of het VK. Dit gaat echter gepaard met een aantal nieuwe douaneprocedures en -formaliteiten, waaronder nieuwe ‘oorsprongsregels’, die nodig zijn om in aanmerking te komen voor de tarief- en quotavrije behandeling.
Het verkeer van goederen (welke zich in het vrije verkeer bevinden) tussen Noord-Ierland en de EU valt niet onder de overeenkomst en zal worden behandeld als een verkeer binnen de EU. Er worden dus geen douaneformaliteiten toegepast en dient er ook geen zendingsfactuur te worden opgemaakt.
2. Inklaringsproces (invoer, uitvoer en doorvoer) en handling van zendingen onderworpen aan sanitaire en/of fytosanitaire formaliteiten
Betekent de overeenkomst dat er geen douaneformaliteiten vereist zijn voor goederen die vanuit het VK de EU binnenkomen?
Nee! Dit is incorrect. Vanaf 1 januari 2021 zijn goederen in de handel tussen VK en EU onderworpen aan douaneformaliteiten, waaronder veiligheids- en beveiligingsverklaringen voor binnenkomst, het indienen van in- en uitvoer douaneaangiften en het verstrekken van alle relevante ondersteunende documenten (bijv. Vergunningen, certificaten, enz.). Dit betekent dat er in-, uit- en doorvoeraangiften moeten worden ingediend voor goederen die tussen VK en de EU worden vervoerd. De overeenkomst verandert deze vereisten niet.
Wat betekent de deal voor de behandeling van sanitaire en fytosanitaire (SPS) goederen - zijn er vereenvoudigingen in de EU?
Sanitaire en fytosanitaire (SPS) maatregelen zijn een reeks regels die zijn opgesteld door de EU en het VK voor de bescherming van de gezondheid van mens en dier ("sanitair") en plantgezondheid ("fytosanitair"). De EU-wetgeving omvat al gedetailleerde SPS-regels om een hoog niveau van voedselveiligheid te waarborgen en mogelijke gezondheidsbedreigingen voor EU-burgers, maar ook voor dieren en planten in de EU te verminderen of weg te nemen.
Zendingen vanuit GB moeten vanuit een SPS-oogpunt op dezelfde manier worden behandeld als elk ander derde land ter wereld, wat betekent dat de nodige autorisaties en certificaten moeten worden verstrekt, controles op het eerste punt van binnenkomst van toepassing zijn, enz.
Als er speciale formaliteiten gelden voor SPS, moet de verlader voor het vereiste papierwerk zorgen. Er moet een Customer Statement-brief worden ondertekend waarin de klant jegens DHL garandeert dat er geen specifieke SPS-regels van toepassing zijn op hun verzending.
3. Preferentiële behandeling en "nultarief"
Wat betekent "nultarief" in de overeenkomst?
Alleen producten die uit het VK zijn geïmporteerd en waarop het relevante bewijs van oorsprong is bijgevoegd, kunnen een douanerecht van 0% toepassen (en vice versa van EU naar het VK). Ondanks een douanerecht van 0%, wordt btw bij invoer geheven op basis van het land specifieke btw-tarief, ongeacht of er een bewijs van oorsprong wordt geleverd. Dit betekent dat in alle gevallen douaneaangiften bij invoer moeten worden gedaan, de facturering / incassoprocessen van toepassing zijn, btw moet worden betaald voor invoer naar de EU (hetzij door DHL of via de uitstelrekening van de klant) en uitbetalingskosten zijn van toepassing volgens onze norm voorwaarden.
Krijgen goederen uit de EU / VK een voorkeursbehandeling in het respectieve andere land?
De TCA houdt in dat in de meeste gevallen geen douanerechten worden toegepast omdat een nultarief is bevestigd voor goederen die tussen de EU en het VK worden verzonden (of vice versa), maar dit is afhankelijk van de voorwaarde dat tijdens de verzending de regels van oorsprong worden bevestigd. Houd er rekening mee dat er nog steeds btw bij invoer wordt geheven voor invoer in de EU. Voor goederen waarvan kan worden aangetoond dat de douane-oorsprong EU / VK is, kan een preferentiële behandeling worden aangevraagd in het respectieve land van bestemming, op voorwaarde dat dit correct wordt aangevraagd in de douaneaangifte.
Betekent de overeenkomst automatisch dat alle EU / VK-goederen profiteren van het douanerecht van 0% ("nultarief")?
Nee, alleen goederen met het relevante bewijs van oorsprong dat het land van oorsprong EU of VK aangeeft, kunnen in aanmerking komen voor het douanerecht van 0% van de overeenkomst. Om in aanmerking te komen voor het 0% -tarief van de overeenkomst, moet het "Statement of Origin" als land van oorsprong ofwel het VK ofwel de EU vermelden.
Wanneer komt een product uit de EU of het VK?
Om in aanmerking te komen zijn er algemene oorsprongsregels en vervolgens product specifieke oorsprongsregels op basis van de tariefindeling van een product in de TCA. Deze regels zijn in grote lijnen vergelijkbaar met andere vrijhandelsovereenkomsten ‘Free Trade Agreements’ (FTA's) van de EU en het VK. Hoewel het tarief per tarief varieert, zijn er voor de meeste classificaties twee belangrijke kwalificatiecriteria om te voldoen aan de product specifieke oorsprongsregels:
a) verschil in de tariefindeling van het eindproduct en de niet van oorsprong zijnde materialen op post- of subrubriekniveau (eerste 4- of 6-cijferige tariefcodewijziging);
b) of een maximumpercentage van niet van oorsprong zijnde materialen in het eindproduct, meestal 50%.
Nauwkeurige tariefindeling zal van cruciaal belang zijn voor bedrijven, of ze nu de product specifieke oorsprongsregel willen bepalen of de kwalificatie met die oorsprongsregel willen beoordelen.
Hoe kan het land van oorsprong worden bewezen onder de overeenkomst?
Het land van oorsprong kan worden aangetoond via een “Statement of Origin” (waarmee wordt bevestigd dat het product geproduceerd of voldoende bewerkt is in het VK of de EU), ingevuld door de exporteur. Het is de verantwoordelijkheid van de exporteur om de volledigheid / nauwkeurigheid van de oorsprongsverklaring te waarborgen.
Hoe kan een voorkeursbehandeling ‘preferential treatment’ worden aangevraagd?
Om in aanmerking te komen voor preferentiële behandeling, moet in de douaneaangifte worden vermeld dat informatie over de oorsprong moet worden vermeld. Er worden geen douanerechten geheven als het bewijs van oorsprong ("Statement of Origin") beschikbaar is en de informatie correct is ingevoerd in de douaneaangifte ten invoer. De btw bij invoer wordt niet beïnvloed en zal worden beoordeeld en geheven volgens de lokale wetgeving.
Wie moet de voorkeur aanvragen?
DHL moet in de loop van de douaneaangifte ten invoer 0% douanerechten aanvragen. Om dit te doen, moet DHL de vereiste informatie ("Statement of Origin") op de factuur ontvangen. DHL zal automatisch een voorkeursbehandeling bij invoer aanvragen als de “Statement of Origin” op de factuur aanwezig is. De afzender is verantwoordelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie over de herkomst van de goederen.
Details over het ‘Statement of Origin’:
- Kan worden opgesteld in alle / alle officiële talen van de EU plus Engels;
- De exporteur dient de verklaring op de handels- of pro-formafactuur te vermelden waarin het product van oorsprong voldoende gedetailleerd wordt beschreven om de identificatie van dat product mogelijk te maken;
- DHL vereist de verklaring per verzending;
- Belangrijk- De bewoording van de verklaring moet exact zijn zoals hieronder aangegeven en met alle vermelde informatie. Plaats en datum kunnen worden weggelaten als de informatie in het document zelf staat.
Bewoording van de "verklaring van oorsprong" op de factuur:
De exporteur van de producten waarop dit document betrekking heeft (Exporteurreferentienummer ... (GB EORI of REX) verklaart dat, tenzij duidelijk anders aangegeven, deze producten van ... preferentiële oorsprong zijn.
(Plaats en datum): ……………………………….
(Naam van de exporteur): ……………………
Wat is het referentienummer van de exporteur in de “verklaring van oorsprong/ Statement of Origin” en wanneer moet het nummer worden opgegeven door de exporteur?
- Voor zendingen van het VK naar EU is het exporteurreferentienummer het GB EORI-nummer van de exporteur en moet dit op het overzicht worden vermeld, ongeacht de waarde van de zending.
- Voor zendingen van de EU naar het VK is het Exporter Reference Number (REX) alleen vereist als de waarde van de zending hoger is dan 6.000 EUR (of 5.700 GBP). Onder deze drempel mag de verklaring worden aanvaard zonder het referentienummer van de exporteur.
Is er vrijstelling van het bewijs van oorsprong?
Er zijn vrijstellingen voor goederen in kleine zendingen, alleen voor C2C-zendingen, wat betekent dat wanneer de goederen een waarde lager dan € 150,- (B2B, B2C) of een waarde lager dan € 45,- (C2C) hebben er geen invoerrechten worden geheven, ongeacht of de goederen aan de oorsprongsregels voldoen.
Is het mogelijk om 0% douanerechten aan te vragen nadat de douane-inklaring is voltooid en restitutie van de betaalde rechten te krijgen?
DHL Express NL zal hiervoor geen restitutie aanvragen voor de importeur indien de oorsprongsverklaring op moment van inklaring niet aanwezig was. Het is voor DHL niet mogelijk om achteraf documentatie te wijzigen indien u na de douaneaangifte alsnog een oorsprongsverklaring verstrekt. U ontvangt van DHL dan een bevestiging waarmee u zelf de wijziging kunt aanvragen bij de Nederlandse Douane.
Waar kan ik informatie krijgen over de vereisten voor bewijs van oorsprong (proof of origin)?
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/PDF/?uri=CELEX:22020A1231(01)&from=EN
https://www.gov.uk/guidance/check-your-goods-meet-the-rules-of-origin
Waar kan ik meer informatie vinden over Brexit en de handels- en samenwerkingsovereenkomst ‘Trade and Cooperation Agreement’ (TCA)tussen de EU en het VK?
EUROPEAN COMMISSION LINKS:
EU-UK Trade and Cooperation Agreement
https://ec.europa.eu/info/files/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_en
BREXIT Overview, Publications/News, EU-UK Negotiations
https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership_en
BREXIT Legislative Developments, Links to Member States
https://ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness_en
UK GOVERNMENT LINKS:
UK Government Transition Guide
How to Import/Export to/from UK, EORI Registration, Duty/VAT, Customs Declaration
https://www.gov.uk/topic/business-tax/import-export
Export Control Guidance
https://www.gov.uk/guidance/exporting-controlled-goods-after-eu-exit
UK Government Imports and Exports Helpline
http://www.gov.uk/contact-brexit-import-export-helpline
British Chambers of Commerce Brexit Hub
https://www.britishchambers.org.uk/page/brexit-hub
4. PRE BREXIT Q&A
Wat is de Brexit?
Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 (middernacht Nederlandse tijd) verlaten. Vanaf dit moment geldt een overgangsfase, tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht.
Wat gebeurt er bij een Brexit?
Bij de Brexit treedt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Tot 1 januari 2021 verandert er voor de handel met het VK niets. Na deze datum zijn douaneaangiften nodig bij in- en uitvoer.
Wat zijn de mogelijke Brexit scenario’s?
Momenteel worden er onderhandelingen gevoerd over het handelsakkoord. Indien deze onderhandelingen slagen kunnen eventueel lagere invoerrechtenpercentages worden toegepast voor bepaalde goederen. Zo niet, houd er rekening mee dat er meer invoerrechten betaald dienen te worden.
5. DHL Express & Brexit
Wat doet DHL om zich voor te bereiden op de Brexit?
Met Europese en nationale teams is DHL druk bezig zich voor te bereiden op de Brexit. Zo zijn er aanpassingen gedaan aan onze IT systemen en online verzendapplicaties. Er lopen trajecten voor het aannemen van meer medewerkers, zowel in NL, de EU als in het Verenigd Koninkrijk en heeft DHL een plan gemaakt voor alle Brexit scenario’s.
Is DHL klaar voor de Brexit?
DHL heeft een goed ontwikkeld en verfijnd netwerk van goedgekeurde inklaringslocaties in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de EU. Deze locaties hebben douanevergunningen, waaronder vergunningen voor vereenvoudigde procedures voor import-, export- en transit. We hebben ervoor gezorgd dat al onze vergunningen en garanties zijn vernieuwd of verhoogd, om ervoor te zorgen dat DHL uw import en export kan blijven vrijgeven en leveren binnen de afgesproken transittermijnen.
6. Klanten & Brexit
Wat gaat er voor mij als klant veranderen?
Tot 1 januari 2021 verandert er voor de handel met het VK niets. Na deze datum zijn douaneaangiften nodig bij in- en uitvoer. Daarnaast moet u met het volgende rekening houden:
- Douanerechten en BTW bij invoer in VK en EU.
- Douanefacturen zijn vereist bij handelsverkeer tussen VK en EU.
- Transittijden kunnen wijzigen.
- Tarieven en additionele toeslagen kunnen veranderen als gevolg van de douaneafhandeling.
- Eventuele extra inspecties op bepaalde goederen zoals dierlijke en plantaardige producten.
Wat is de impact van de Brexit op de tarieven en additionele toeslagen?
Vanwege de kosten die de Brexit met zich meeneemt zijn wij genoodzaakt een Brexit toeslag te introduceren. De factoren die kosten met zich meebrengen zijn o.a. veranderingen in douane- en importregelgeving die een aanzienlijke invloed hebben op de operationele kosten van DHL Express.
De toeslag geldt vanaf 1 januari 2021 voor alle douaneplichtige zendingen tussen de EU en de UK, zowel import als export. Deze is vastgesteld op €0.25 per kg met een minimumbedrag van €5 per zending.
Voor zendingen naar Guernsey, Jersey en Gibraltar wordt geen Brexit toeslag in rekening gebracht. De toeslag geldt wel voor zendingen naar Isle of Man.
Wat is de impact van de Brexit op transittijden?
Al onze Time Definite producten worden via de lucht van- en naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd. In combinatie met Paperless Trade (PLT) en billing service DTP verwachten wij een minimale impact op de transittijd.
Wat is de impact van Brexit op Pre-9 en Pre-12 zendingen?
Al onze Time Definite producten zullen na ingang van de Brexit via de lucht van en naar het Verenigd Koninkrijk worden vervoerd. In combinatie met Paperless Trade (PLT) en billing service DTP verwachten wij een minimale impact op de levering van Pre-9 en Pre-12 zendingen.
Wat kan ik als DHL Express klant doen om mij voor te bereiden op de Brexit?
- EORI nummer aanvragen
Wanneer klanten tot nu toe alleen gehandeld hebben binnen de EU en na de Brexit nog steeds handelen met het Verenigd Koninkrijk, dan is een EORI (Economic Operators Registration and Identification number) nummer nodig. Het EORI-nummer moet worden opgegeven als identificatienummer in alle gegevensuitwisseling met de douane. Meer informatie over EORI of een EORI nummer aanvragen.
- Overstappen op Paperless Trade (PLT)
Om uw zending zo snel mogelijk in- en uit te klaren kunt u het beste uw douanefactuur online naar DHL versturen. Dit bespaart u tijd en printwerk bij het klaarmaken van uw verzending. Meer informatie over PLT.
- Duty Taxes Paid (DTP)
U kunt overwegen onze billing service 'Duties Taxes Paid' (DTP) te versturen, indien de waarde van het product hoger is dan de de minimiswaarde (momenteel 15 Pond). U betaalt dan als verzender de invoerrechten & BTW. Met een all-in verkoopprijs voorkomt u verrassingen voor uw webshop-klant. Zo verloopt de aflevering van uw product net zo soepel als de online aankoop.
Hoe zit het met retouren vanuit het Verenigd Koninkrijk?
Wanneer klanten versturen naar het Verenigd Koninkrijk, worden deze zendingen na Brexit douaneplichtig. Dit geldt uiteraard ook wanneer de ontvanger de zendingen weer retour stuurt. Met de Easy Returns service zorgt DHL Express dat de terugkerende goederen zonder betaling van douanerechten in de EU worden heringevoerd. Snel en makkelijk!
Hoe zit het met accijnsgoederen?
Binnen de EU is het versturen van accijnsgoederen (alcoholische dranken, tabaksproducten, minerale oliën) gebonden aan uitgebreide regelgeving. Voor vervoerders geldt geen wettelijke vrijstelling zoals die voor particulieren geldt. Hierdoor kan DHL Express accijnsgoederen slechts onder bepaalde voorwaarden binnen de EU vervoeren. Zodra echter het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, worden alle zendingen van/naar de EU douaneplichtig en verwerkt DHL Express de betaling van accijnzen via de douaneaangifte.
Waarmee moet ik rekening houden met het versturen van geschenken?
Zolang het Verenigd Koninkrijk nog onderdeel uitmaakt van de EU zijn zendingen met geschenken aan of van familie/vrienden in het Verenigd Koninkrijk vrijgesteld van douanerechten en BTW bij invoer, mits de zending de waardegrens van € 45,- niet overschrijdt. Ook na Brexit kunnen particulieren in de EU geschenken uit het Verenigd Koninkrijk blijven ontvangen met deze vrijstelling. DHL Express verwerkt deze vrijstelling altijd in de douaneaangifte. Wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, zal niet meteen duidelijk zijn of een vrijstelling geldt voor geschenken aan ontvangers in het Verenigd Koninkrijk. DHL Express houdt u op de hoogte.
Welke documenten moet ik toevoegen voor zendingen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit?
U dient dezelfde documenten toe te voegen als wanneer u naar een ander land buiten de EU verstuurt. Dat betekent in ieder geval een douanefactuur. DHL Express houdt in de gaten of er uitzonderingen komen op de standaard douanepapieren. Indien er uitzonderingen komen, neem voor vragen contact op met onze Klantenservice via 088 – 0552 000.
Kan ik een verzekering afsluiten op zendingen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit?
Uiteraard. Klanten kunnen dan dezelfde verzekeringen afsluiten als op andere zendingen naar landen buiten de EU.
Welke productcode moet ik gebruiken voor zendingen naar het Verenigd Koninkrijk?
Wanneer het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU behoort dan zullen er non-EU productcodes gekozen moeten worden net als bij andere non-EU landen.
7. Dual Use & Brexit
1. Zal het VK bij een Brexit worden toegevoegd aan de EU001 vergunning zoals opgenomen in Bijlage IIa van de Dual Use Verordening?
In december 2018 heeft de Commissie voorgesteld om het VK toe te voegen aan de Uniale Algemene Vergunning EU001 van de Dual Use Verordening (hierna: de Verordening). U kan zowel de voorgestelde tekst raadplegen als de procedurele stappen opvolgen via de officiële website voor wetgeving van de Europese Unie, EUR-Lex. In januari 2019 heeft de Commissie aangegeven dat voornoemd voorstel tot wijziging van de Verordening van kracht zal worden. Er is een (geringe) kans dat de wijziging van de Verordening niet tijdig zal worden vastgesteld.
2. Heeft Nederland voorzien in een alternatieve maatregel, in het geval het VK niet wordt toegevoegd aan de EU001?
De Nederlandse overheid is voornemens om, in het geval (i) het VK uit de EU treedt zonder terugtrekkingsakkoord, en (ii) de gewijzigde verordening niet tijdig in werking treedt, voor Brexit datum een nationale algemene vergunning te publiceren voor uitvoer van dual use goederen naar het VK. Deze nationale algemene vergunning zal van vergelijkbare aard zijn als de EU001, met dien verstande dat deze nationale algemene vergunning slechts betrekking zal hebben op uitvoer naar het VK, niet op uitvoer naar andere landen.
3. Welke vergunning kan ik het beste aanvragen voor uitvoer van dual use goederen naar het VK na Brexit?
Indien u dual use goederen wenst uit te voeren naar het VK, kunt u zich te registreren voor:
(i) het gebruik van deze Algemene Uniale Uitvoervergunning EU001; EN
(ii) voor het geval de aangepaste EU001 niet voor Brexit datum van kracht is geworden, de nieuwe nationale algemene vergunning voor de uitvoer naar het VK; OF
(iii) voor het geval de aangepaste EU001 niet voor Brexit datum van kracht is geworden, en uit te voeren goederen vallen binnen de reikwijdte van een reeds bestaande nationale algemene vergunning (e.g. NL010 of NL002), het gebruik van een reeds bestaande nationale algemene vergunning.
Als u zich reeds hebt geregistreerd voor het gebruik van de EU001, hoeft u zich slechts te registreren voor de nieuwe nationale algemene vergunning voor uitvoer naar het VK, of, indien van toepassing, een reeds bestaande nationale algemene vergunning.
Als u zich reeds hebt geregistreerd voor het gebruik van een reeds bestaande nationale algemene vergunning, hoeft u zich slechts te registreren voor de EU001.
NB: Het blijft naast registratie voor gebruik van de EU001 dan wel een nationale algemene vergunning, ook steeds mogelijk om een individuele vergunning aan te vragen voor een eenmalige transactie. U kunt deze aanvraag doen vanaf 6 maart 2019.
Paperless Trade
Bespaar tijd en papierwerk met DHL Paperless Trade! Digitale verwerking van uw douaneplichtige zending bevordert ook snelle in-en uitklaring. Profiteer van deze gratis service - opstarten is heel eenvoudig!
Specifieke vraag over de Brexit?
KEY FACTS VK
VERENIGD KONINKRIJK 
POPULATIE
65,6 Miljoen (2017)
TAAL
Engels
HOOFDSTAD
Londen
REGIO
Europa
VALUTA
Pond £
Het Verenigd Koninkrijk omvat in totaal vier gebieden: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De eerste drie vormen samen het eiland Groot-Brittannië. Het merendeel van de inwoners (80%) van het Verenigd Koninkrijk wonen in Engeland. Het Verenigd Koninkrijk is de 5e grootste economie ter wereld met een sterk financieel centrum. Het Verenigd Koninkrijk is al jarenlang een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. De belangrijkste exportproducten zijn chemische producten en machines. Daarnaast exporteert Nederland veel vlees, groente en fruit.
Klant worden?
Wij adviseren u graag over de mogelijkheden bij DHL Express en bijbehorende aantrekkelijke tarieven. Vul het formulier in en profiteer van alle voordelen van een DHL accountnummer. Wij komen graag in contact met u.