Laatste stand van zaken

4 december 2020 is overeenstemming over een handelsakkoord tussen de EU en het VK bereikt. In afwachting van de formele goedkeuring door het Europees parlement is een voorlopige regeling van kracht die geldig is vanaf 1 januari 2021. Hierdoor is er meer duidelijkheid over de voorwaarden voor handel tussen de EU en het VK. 

Wijziging per 1 januari 2022 – dierlijke / plantaardige producten uit EU naar het Verenigd Koninkrijk

In het kader van Brexit, geldt in het VK een overgangsfase voor de handel in dierlijke en plantaardige producten vanuit de EU. Sinds 1 januari 2021 voert het VK op de plaats van bestemming administratieve en fysieke controles uit op levende dieren en bepaalde (hoge prioriteit) planten en plantproducten afkomstig uit de EU. Overige producten worden op dit moment niet aan controles onderworpen. Per 1 januari 2022 gaat daar echter verandering in komen. Meer weten over deze wijziging en wat dit mogelijk voor u betekent?  Scroll naar beneden voor onze Brexit FAQ of bekijk de website van het Verenigd Koninkrijk voor meer informatie over deze dierlijke  of plantaardige producten.

 

Checklist voor succesvol blijven verzenden naar het VK

Download het volledige Brexit pack voor maximale voorbereiding en loop door de Brexit checklist zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Brexit checklist

 

Wat gaat er voor mij veranderen?

Vanaf 1 januari 2021 zijn douaneaangiften vereist voor zendingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië (en vice versa). Hoewel de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK verwijst naar ‘nultarieven’ (nul douanerechten), vervangt dit niet de noodzaak om een douaneaangifte te genereren en is er dus een commerciële of pro-formafactuur vereist.

De handelsovereenkomst is alleen van toepassing op douanerechten, wat betekent dat in de meeste gevallen geen douanerechten zullen worden toegepast op goederen die voldoen aan alle vereiste "oorsprongsregels".

Er wordt echter wel BTW geheven. Douaneaangiften zijn daarom vereist om goederen de grens te laten passeren. Voor bepaalde goederen kunnen beperkingen gelden en mogelijk dat er vergunningen nodig zijn om de goederen te mogen invoeren. Lees meer over invoerrechten en BTW.

 

Brexit voor Consumenten

Nu het Verenigd Koninkrijk per 1 januari 2021 geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie betekent dit dat bij invoer van goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk een douaneaangifte voor uw zending ingediend moet worden. Door middel van deze aangifte worden ook eventuele invoerrechten en BTW bij invoer berekend. Dit kan voor u leiden tot extra kosten. Houd er rekening mee dat de totale kosten voor het importeren van goederen uit het Verenigd Koninkrijk dus na 1 januari 2021 beduidend hoger kunnen uitvallen. Lees meer over invoerrechten en BTW.

De invoerrechten en BTW dient u voor aflevering aan DHL te betalen. Indien uw mobiele telefoonnummer door de verzender is vermeld in de zendingsdata zult u via SMS een betalingsverzoek ontvangen van DHL Express. Een vlotte betaling zal zorgdragen voor een snelle levering van uw goederen. (NB. Een betaalverzoek van DHL Express voor BTW/invoerrechten bevat altijd het airwaybill/AWB-nummer van uw zending. Ontvangt u een SMS zonder een (juist) airwaybill/AWB-nummer? Klik nergens op en meld het ons via Phising en fraude melden.)

Lees meer over versturen en ontvangen van en naar landen waarvoor douaneaangifte ingediend moet worden.

 

Hoe kan ik gebruik maken van het ‘nultarief’ voor douanerechten?

Om te kunnen profiteren van het 'nultarief' (nul douanerechten) van de handelsovereenkomst tussen de EU en het VK, is het essentieel dat het land van oorsprong aangetoond is op de commerciële of pro-formafactuur voor zending naar zowel zakelijke als particuliere ontvangers. Dit kan met behulp van de onderstaande verklaring voor goederen uit het VK of de EU die voldoen aan de relevante oorsprongsregels. Het is belangrijk om deze documenten voordat de goederen worden aangeboden voor inklaring te verstrekken.

The exporter of the products covered by this document (Exporter Reference No.*) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ... preferential origin.

(Place and date**):

(Name of the exporter):

Het land van oorsprong van de goederen moet nauwkeurig worden bepaald en ingevuld.

*: Het exportreferentienummer is vereist voor alle zendingen van het VK naar de EU (deze referentie is het GB EORI-nummer). Voor zendingen van de EU naar het VK is het exporteurreferentienummer (deze referentie is uw REX-nummer) alleen vereist als de waarde van de zending hoger is dan 6.000 EUR / £ 5.700.

**: kan worden weggelaten als de informatie op het document zelf staat.

Meer informatie is te vinden op het Brexit-loket van de Rijksoverheid.

 

E-commerce voor webshops

Naast de veranderingen in douaneformaliteiten wijzigt per 1 januari de Britse BTW-regelgeving. Deze wijziging maakt geen deel uit van de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK en is van toepassing op zendingen die vanuit elk land ter wereld in het VK worden geïmporteerd.

Dit betekent dat voor de meeste zendingen met een waarde van meer dan £135 BTW wordt geheven bij invoer uit elk land, inclusief de EU. Voor zendingen met een waarde van £0- £135 die door bedrijven aan consumenten in het VK worden verkocht, moet de BTW op het verkooppunt worden geïnd en daarmee is dit de verantwoordelijkheid van de verkoper. De door de koper betaalde BTW dient op de factuur te worden vermeld.

Wanneer u verstuurt naar klanten in het VK, zijn deze zendingen douaneplichtig. Dit geldt uiteraard ook wanneer uw klanten de zendingen retour sturen. Met de Easy Returns service zorgt DHL Express dat de terugkerende goederen zonder betaling van douanerechten in de EU worden heringevoerd. Snel en makkelijk!

U kunt overwegen gebruik te maken van onze billing service 'Duties Taxes Paid' (DTP). U betaalt dan als verzender de invoerrechten (waar van toepassing) en de BTW. Met een all-in verkoopprijs voorkomt u verrassingen voor uw webshop-klant. Zo verloopt de aflevering van uw product net zo soepel als de online aankoop.

 

De voordelen van verzenden met DHL Express

  • DHL Express verzorgt al uw douaneaangiften voor zendingen van en naar het VK
  • Ook in de VK is DHL Express marktleider met jarenlange ervaring, locale expertise en een uitgebreid netwerk.
  • DHL Paperless Trade – maak online uw zendingsfactuur aan en stuur deze elektronisch naar DHL Express voor snellere douane in-en uitklaring.

 

Met DHL Paperless Trade kunt u binnen de elektronische verzendapplicatie uw commerciële of pro forma invoice online versturen. Hierdoor hoeft u niet langer uw commerciële of pro forma invoice te printen en fysiek bij de zending toe te voegen. Met deze gratis service van DHL Express bespaart u tijd met het opmaken van uw zending en geeft u een positieve bijdrage aan het milieu door papier te besparen. Bovendien ontvangt u direct een bevestiging als de invoices succesvol door DHL Express ontvangen zijn.

 

SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
VERGROOT UW UK KENNIS BIJ DHL EXPRESS

Succesvol exporteren: Inzicht in betalingsrisico's en douaneformaliteiten

KOSTENBESPAREND, SNELLER EN GROENER!
PAPERLESS TRADE

Bespaar tijd en papierwerk met DHL Paperless Trade! Digitale verwerking van uw douaneplichtige zending bevordert ook snelle in-en uitklaring. Profiteer van deze gratis service - opstarten is heel eenvoudig!

Aan de slag met paperless trade

SPECIFIEKE VRAAG OVER DE BREXIT?

Laat het ons weten

KEY FACTS VK

VERENIGD KONINKRIJK 

POPULATIE

65,6 Miljoen (2017)

TAAL

Engels

HOOFDSTAD

Londen

REGIO

Europa

VALUTA

Pond £

 

Het Verenigd Koninkrijk omvat in totaal vier gebieden: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De eerste drie vormen samen het eiland Groot-Brittannië. Het merendeel van de inwoners (80%) van het Verenigd Koninkrijk wonen in Engeland. Het Verenigd Koninkrijk is de 5e grootste economie ter wereld met een sterk financieel centrum. Het Verenigd Koninkrijk is al jarenlang een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. De belangrijkste exportproducten zijn chemische producten en machines. Daarnaast exporteert Nederland veel vlees, groente en fruit.

 

Klant worden?

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden bij DHL Express en bijbehorende aantrekkelijke tarieven. Vul het formulier in en profiteer van alle voordelen van een DHL accountnummer. Wij komen graag in contact met u.

Persoonlijke offerte