Commerciële of pro forma factuur?

Voor al je douaneplichtige zendingen moet je een commerciële of pro forma factuur toevoegen. Bij een zending met een commerciële waarde heb je een commerciële factuur nodig. Bij een niet-commerciële zending zoals een persoonlijk cadeau, een monster (sample) of een defect onderdeel, is een pro forma factuur meestal voldoende. De regels kunnen echter per land verschillen; voor sommige bestemmingen heb je zelfs voor cadeaus en niet-commerciële zendingen toch een commerciële factuur nodig. Onze klantenservice helpt je graag verder.

Tips voor een correcte factuur

De factuur moet in ieder geval een gedetailleerde omschrijving van de goederen bevatten, met de waarde van de goederen, de leveringsvoorwaarden en de volledige gegevens van de verzender en ontvanger. Voor de douane is het belangrijk dat je de factuur leesbaar (dus niet handgeschreven) en volledig in het Engels invult. In sommige landen stelt de douane specifieke eisen aan de inhoud van je factuur. Lees ook onze tips bij het opstellen van een factuur.

Maak je factuur met de Invoice Generator

Met onze Invoice Generator maak je snel en gemakkelijk een commerciële of pro forma factuur aan. Het is simpelweg een kwestie van correct invullen en uitprinten.
Maak nu een commerciële factuur
Maak nu een pro forma factuur

T1 Transitdocument

Wanneer goederen de EU binnenkomen, maar nog niet in het vrije handelsverkeer zijn gebracht omdat ze binnen de EU nog verder moeten worden vervoerd, heb je een T1 Transitdocument nodig. Dit zijn bv. goederen die niet in de EU blijven of via douaneopslag vanuit de EU verder worden doorgestuurd. Al zijn voor deze goederen nog geen invoerrechten en btw betaald, ze zijn wel douaneplichtig. Het T1 Transitdocument is dan ook een douanevervoersdocument.