Douane ondersteuning ATA carnet

ATA-carnet

Het ATA-carnet is een uniform douanedocument waarmee je geen douanerechten of belastingen hoeft te betalen als je tijdelijk goederen invoert in niet-EU-landen of in de daarmee gelijkgestelde gebieden, aangesloten bij het ATA-netwerk.

Waarvoor heb je een ATA-carnet nodig?

 • Beurzen, tentoonstellingen en soortgelijke evenementen
  Goederen bestemd voor vertoning, demonstratie of gebruik op tentoonstellingen, beurzen, congressen of soortgelijke evenementen.
   
 • Handelsmonsters
  Goederen, die een bepaald type van al geproduceerde goederen vertegenwoordigen of modellen van goederen die nog geproduceerd moeten worden.
   
 • Beroepsmateriaal
  Goederen die je voor je beroep, vak of bedrijf nodig hebt om bepaald werk uit te voeren in het land van invoer.

Hoe ga je te werk?
Dien vóór je een boeking maakt bij DHL Express eerst een aanvraag in bij de lokale Kamer van Koophandel. Zodra je het ATA-carnet hebt ontvangen van de Kamer van Koophandel, kun je jouw goederen door DHL Express laten ophalen. Vermeld op de waybill duidelijk dat het gaat om tijdelijke uitvoer onder begeleiding van een ATA-carnet. DHL Express brengt het document dan douanetechnisch in orde. De doorlooptijd van je zending kan hierdoor verlengd worden. Geef de waybill, de factuur en het ATA-carnet af aan de DHL Express koerier. Plak het ATA-carnet nooit op de zending zelf.