Australische belasting op invoer van goederen met een waarde tot AUD 1000,- per 1 juli 2018

Met ingang van 1 juli 2018 zal belasting worden geheven op de verkoop van lage waardegoederen die worden geïmporteerd door consumenten in Australië. Op 21 juni 2017 is hiertoe besloten door het Australische Parlement door middel van de ‘Treasury Laws Amendment (GST Low Value Goods) Bill 2017’.
Deze wijziging kan invloed hebben op bedrijven die exporteren naar Australië. Bedrijven die meer dan AUD 75.000,- bruto omzet per jaar genereren op B2C verkopen aan Australische consumenten zullen zich moeten registreren voor de Australische Goods and Services Tax (GST) en zullen deze belasting moeten belasten op het moment van verkoop. De belasting is van toepassing op B2C zendingen met een waarde van AUD 1.000,- of minder. Deze wetswijziging is ondermeer van toepassing op online shopping platforms, onafhankelijke verkopers en dienstverleners (postbus herverzenders).

Bedrijven die de grens van AUD 75.000,- overschrijden, dienen de volgende stappen te ondernemen:

  • Registratie bij Australian Tax Office (ATO) via deze link. Na registratie zal de firma een ATO Reference Number (ARN) ontvangen.
  • In rekening brengen en innen van de GST belasting op verkoop van lage waardegoederen aan Australische consumenten.
  • Periodiek indienen van GST afdracht bij de ATO.

Indien een bedrijf een ARN nummer is toegekend, is de firma verplicht dit nummer in te voeren in het veld ‘btw nummer ontvanger’ in het elektronisch boekingssysteem van DHL wanneer men een zending boekt.

De lage waardevrijstelling van AUD 1.000,- is nog steeds van toepassing met betrekking tot de invoerrechten en zendingen met een waarde boven deze vrijstelling zullen onderhevig zijn aan de standaard aangifteprocessen en betaling van invoerrechten en belastingen bij invoer. B2B zendingen onder de waarde van AUD 1.000,- zullen bij invoer nog steeds vrijstelling van invoerrechten en belastingen hebben.

Voor meer informatie over dit onderwerp, verwijzen wij je graag naar de website van ATO. Je kunt ATO ook via e-mail (AustraliaGST[at]ato[dot]gov[dot]au (AustraliaGST[at]ato[dot]gov[dot]au)) contacteren of telefonisch via +61 2 6216 1111 op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur (UTC +10:00).

Graag wijzen wij je op de volgende documentatie:

  • LVT Technical Document: dit document geeft uitleg over de wijze waarop het ARN nummer dient te worden ingevoerd in de boekingssystemen van DHL en geeft verder advies over de te volgen procedure bij het versturen van B2B zendingen naar Australië.
  • LVT FAQ Document: dit document bevat de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop.

Op dit moment zijn er geen verdere veranderingen voor wat betreft de douaneprocedures of vertragingen hierbij voorzien. DHL zal uiteraard de ontwikkelingen nauw blijven volgen.