DHL werkt samen met sociaal ontwikkelbedrijf WSD in Vught

Schiphol, 28 maart 2024: Sinds kort voert DHL Express in Vught een fietsroute uit in samenwerking met sociaal ontwikkelbedrijf WSD. Om het initiatief te stimuleren nam wethouder Nino de Lange uit Vught vandaag een pakket in ontvangst op het gemeentehuis. Hij kreeg het pakje uit handen van de vaste fietskoerier Mark van Houthum die zelf in Vught woont.  “Wederom een fantastische bijdrage aan een inclusieve arbeidsmarkt”, aldus wethouder de Lange. 

De vaste medewerker van WSD is opgeleid tot DHL fietskoerier en brengt expreszendingen rond in een bekende route. Van Houthum rijdt op een cargofiets met elektrische trapondersteuning en een bak die afgesloten kan worden zodat de zendingen veilig opgeborgen zijn. Dagelijks wordt WSD beleverd vanuit het DHL Service Center aan de Jan Hilgersweg in Eindhoven wat onderdeel uitmaakt van het wereldwijde netwerk van DHL Express voor tijdkritische zendingen. De samenwerking tussen DHL en WSD wordt gefaseerd uitgebreid. 

Het initiatief van de samenwerking begon feitelijk aan de keukentafel bij de familie Bohmer. Vader Hans, werkzaam bij WSD, en zoon Harm die als supervisor werkzaam is bij DHL, zagen de voordelen van de samenwerking, en mobiliseerde WSD en DHL om hier eens onderzoek naar te doen. Dit leidde uiteindelijk tot dit initiatief.

DHL heeft een vergelijkbare samenwerking met de sociale werkplaats in de Zuid-Hollandse gemeente Den Hoorn. Daar werken medewerkers van de sociale werkplaats in de sortering. Fietsroutes zijn er in vrijwel alle steden in Nederland; alleen in Vught is de uitvoering door medewerkers van een sociaal ontwikkelbedrijf en dat maakt de samenwerking uniek. “We zijn blij met onze nieuwe collega Mark van Houthum en leren iedere dag van elkaar”, zegt Ricky van Soest, Service Center manager van DHL Express in Eindhoven.  

Over WSD
WSD is het sociaal ontwikkelbedrijf voor negen gemeenten binnen de driehoek Den Bosch-Tilburg-Eindhoven en ondersteunt en ontwikkelt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden van werk. Het liefst bij een reguliere werkgever, als het nodig is bij WSD. WSD doet dit, in opdracht van gemeenten, voor ca. 1.900 medewerkers. Hiermee wordt invulling gegeven aan o.a. de Participatiewet.  De samenwerking tussen WSD en DHL Express sluit aan bij de werkleerlijn Logistiek. Aansluiting bij arbeidsmarkt en sociaal ondernemerschap met betrokken partners is erg belangrijk voor WSD. Het biedt werkgelegenheid waarbinnen kan worden ontwikkeld. Daarnaast voorziet het in doorstroommogelijkheden voor de medewerkers. Ook voor werkgevers heeft de samenwerking toegevoegde waarde, zoals het voorzien in personeel in een krappe arbeidsmarkt. Verder leveren partners van WSD een belangrijke maatschappelijke bijdrage.