Douaneondersteuning voor China

Zowel de importeurs als de exporteurs in China zijn verplicht om bij de douaneautoriteiten een Customs Registration code (“CR Code”) aan te vragen, of om samen te werken met een partij die over een dergelijke CR Code beschikt en gemachtigd is om op te treden als hun ‘importer-’ of ‘exporter of record’ voor hun zendingen. Deze CR code dient te verschijnen op het inklaringspapierwerk voor al je zendingen naar China, behalve voor documenten en persoonlijke bezittingen. We willen je dan ook vragen het belang van deze nieuwe vereisten (voor zowel de HS Code en CR Code) duidelijk te communiceren met jouw handelspartners in China, gezien je zendingen van en naar China ‘on hold’ geplaatst kunnen worden door de Chinese douaneautoriteiten tot alle nodige informatie bij hen beschikbaar is.

Bijkomende informatie betreffende de aanvraag van een Customs Registration code voor PekingShanghaiGuangzhou en Shenzhen.

Uniforme productclassificatie-code

Voor alle zendingen van en naar China – Import en Export –, met uitzondering van documenten, is het vanaf heden verplicht om de Harmonized System code (“HS Code”) aan te geven op het papierwerk voor de douane. Het aangeven van de juiste HS-code, aangevuld met een nauwkeurige en gedetailleerde omschrijving van de goederen in het ondersteunende papierwerk, zal de HS-indeling en bijgevolg ook de uiteindelijke inklaring helpen versnellen. Bekijk voorbeeld van DHL Waybill  of Bekijk voorbeeld van DHL Proforma 

Opheffing van de uitzondering op invoerrechten voor stalen en publicitair materiaal

Stalen en publiciteitsmateriaal waarvan de waarde niet hoger is dan 400 RMB (momenteel iets meer dan 46,50 euro) waren voorheen vrijgesteld van btw en invoerrechten. Deze ‘duty-free’ waardedrempel is vanaf heden echter niet meer van kracht. De nieuwe drempel zal gebaseerd zijn op de te betalen invoerrechten, die afgeleid kan worden uit de HS code. Elke zending waarvan de te betalen invoerrechten lager zijn dan 50 RMB (bijna 6,00 euro) blijft vrij van btw en invoerrechten.

Regelgeving voor particuliere zendingen

Persoonlijke bezittingen zijn beperkt voor niet-begeleide bagage of goederen/giften gestuurd naar particulieren met een redelijke hoeveelheid voor persoonlijk gebruik.

  • Drempelwaarde: minder dan CNY1,000 (USD153)
  • Als de zending slechts één item bevat dan kan het nog steeds worden doorgevoerd als persoonlijke bezittingen, zelfs als de waarde meer is dan CNY 1,000 (USD 153). Echter, houdt de douane zich het recht voor de invoer goed te keuren of terug te laten keren naar de herkomst. Voor niet-begeleide bagage: paspoort met geldig visum en entry/exit-stempel door immigratie; Bagage-aangifteformulier gestempeld door de grensdouane met de lijst van artikelen. Voor goederen/giften gestuurd naar een particulier: Kopie van ID geadresseerde; Lijst van goederen/giften in detail en een pro forma factuur